Ayam Masak Bawang Sedap & Tak Guna Banyak Bahan By

 


Sedapnya ayam masak bawang ni. Bagi yang suka makan menu ni, anda wajib cuba masak sendiri di rumah. Bahan-bahannya ringkas sahaja dan cara memasaknya juga sangat mudah. Memang berbaloilah masak untuk keluarga tercinta. Jom cuba!

BAHAN-BAHAN:

  • 2 belah bahagian ayam
  • 3 biji bawang merah besar -lagi banyak lagi sedap1 biji bawang merah besar – kisar
  • 3 ulas bawang putih – kisar
  • 2 inci halia -kisar
  • Daun kari – jika ada letak
  • 1 helai daun pandan
  • 1 batang serai – diketuk
  • Rempah tumis 4 sekawan
  • 2 sudu besar Serbuk Cili
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Daging
  • ½ sudu besar Serbuk Jintan Manis 
  • 1 sudu besar Sos Tiram
  • 1 sudu besar Sos Cili
  • Kicap Manis -renjiskan sahaja
  • Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:


  1.  Mula-mula hiris bawang dan goreng sampai warna macam ini. Tak perlu garing sangat.
  2. Ayam lumur garam dan kunyit. Kemudian goreng seperti biasa.
  3.  Tumis rempah 4 sekawan, serai dan juga daun pandan hingga wangi.
  4.  Kemudian masukkan bahan-bahan kisar. Tumis sampai pecah minyak.
  5.  Seterusnya masukkan serbuk cili, serbuk kari daging dan serbuk jintan manis. Tumis lagi sampai pecah minyak sekali lagi.
  6. Bila sudah pecah minyak, masukkan sedikit air.
  7.  Masukkan sos tiram dan sos cili.
  8. Renjiskan juga kicap manis. Gaul rata.
  9. Bila kuah sudah sedikit memekat, masukkan ayam yang telah digoreng tadi.M
  10. asukkan juga bawang yang telah digoreng. Gaul rata. 
  11. Ayam Masak Bawang siap untuk dinikmati.





Ulasan