Ayam Masak Bawang Sedap & Tak Guna Banyak Bahan By

Resepi Asam Pedas Daging Tetel Melaka

 
















Tiap kali ke Melaka jangan lupa makan asam pedas daging tetel. Menu ini pedas pekat, makan dengan nasi putih mesti bertambah. Resepi asam pedas daging tetel didatangkan daripada Wan Muhammad Hafiz Satar di laman Facebook.


Bahan-bahan :

½ kg daging tetel direbus hingga empuk,

1-2 batang serai,

1 mangkuk cili kering kisar. Kali ini guna 1 ½ senduk nasi (saya lebihkan cili bagi lagi pekat dan power pedas).

1 biji buah tomato,

1 sudu kecil pes asam jawa,

Daun kesum/daun limau purut,

Garam.

Bahan kisar :

8 ulas bawang merah,

6 ulas bawang putih,

1 inci halia,

½ inci kunyit hidup,

Sebesar ibu jari belacan,

1 biji buah keras,

Sedikit halba.

Cara-cara:

Tumis halba kemudian masukkan bahan kisar sehingga naik bau dan masukkan serai dan cili kisar. Tumis sehingga cili masak dan garing menggunakan api perlahan.

Masukkan daging yang telah direbus bersama air rebusan sekali. Kacau rata sehingga daging empuk. Jika belum empuk, boleh tambah air lagi.

Setelah daging empuk, masukkan daun limau purut, buah tomato dan pes asam jawa. Biarkan mendidih lama lama dan kuah sedikit pekat.

Akhir sekali, masukkan garam. Bolehlah angkat dan sedia untuk dihidangkan.

Nota:

Daging boleh tidak perlu direbus dulu terutama jika guna daging batang pinang.

Ulasan