Resepi cucur pertama ini ialah cucur jagung. Cucur jagung ini memberikan rasa manis isi jagung tersebut. malah resepi yang dikongsikan oleh Ana Mariana Ismail ini rangup di luar lembut di dalam. Cukup menyelerakan.
Bahan-bahan
- Isi jagung yg dihiris
- Tepung gandum
- Cili blend
- Udang kecik @ ikan bilis tumbuk kasar
- Bwg besar dihiris
- Serbuk kunyit+serbuk ikan bilis
- Garam+gula secukup rasa
- Telur sebiji
- Air suam
Cara Penyediaan
- Masukkan tepung gandum isi jagung, bawang besar dihiris, udang (nak guna ikan bilis pun boleh) serbuk kunyit, garam,gula, serbuk ikan bilis, cili kisar (nak guna cili kering tumbuk kasar pun boleh ikut selera sendiri) dan telur sebiji.
- Bancuh adunan jangan terlalu pekat atau cair.
- Masuk air sikit agak senang kita nak jemput guna tangan.
- Dan goreng cucur guna minyak banyak api sederhana.
SIAP DIHIDANGKAN
Ulasan
Catat Ulasan