tradelife
TRADE LIFE
pada
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Lain negeri lain pula masakan dia. Kali ini kami jemput anda terokai resepi daging dendeng Perak pula. Dinamakan begitu sebab dendeng ini dibuat berasaskan citarasa negeri Perak. Penasaran ingin cuba? Jom tengok resepi oleh Nor Hayati Jamaludin berkongsi di laman Facebook.
Bahan-bahan :
Daging,
Kicap,
Serbuk lada hitam,
Bawang merah,
Bawang putih,
Halia,
Serai,
Cili kering kisar,
Air asam jawa,
Garam,
Gula.
Cara-cara :
Rebuskan daging dengan serai dan bawang putih. (Kalau ingin cepat masukkan dalam pressure cooker).
Kemudian daging dihiris tipis dan ketukkan kemudian gaulkan dengan kicap manis dan kicap masin sedikit dan serbuk lada hitam.
Perapkan sebentar dan goreng, asingkan.
Seterusnya kisarkan bawang putih, merah, halia dan serai. Kemudian toskan airnya. Tapi airnya jangan dibuang boleh guna kemudian.
Tumis bahan kisar tadi dan cili kering yang telah siap kisar sampai terbit minyak.
Terus masukkan air bawang tadi dan sedikit air asam jawa. Masakkan sampai kering dengan api yang sederhana besar.
Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.
Bila sudah pekat masukkan daging yang telah digoreng tadi.
Ulasan
Catat Ulasan