Ayam Masak Bawang Sedap & Tak Guna Banyak Bahan By

Resepi Ikan Keli Berlada



 Ikan keli berlada, sungguhpun ikan biasanya sedikit renyah merana perlu disianh,namun begitu anda boelh beli dipasar dimana penjual akan menyiang ikan untuk anda. Oleh itu pasti lebih mudah untuk anda mencuba resepi berikut.


Bahan-bahan

  • 2 ekor ikan keli, saiz sederhana



Bahan kisar

  • 6 biji cili merah
  • 10 biji cili api
  • 6 biji bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih


Kaedah 

Mula-mula ikan keli disiang, kemudian kerat pada beberapa bahagian. 

Cuci, toskan dan gaul dengan 1 camca besar tepung gandum. Perap 10 minit kemudian bilas. Gaulkan pulak dengan sedikit jus limau atau air asam jawa hingga rata dan perap sekejap.


Cuci kembali, toskan dan masukkan serbuk kunyit dan garam. 

Gaul rata dan goreng hingga ikan masak. Angkat dan ketepikan.

Panaskan 3 camca besar minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan kisar hingga harum 


Masukkan garsm,serbuk perasa dan gula secukup rasa.

Akhir sekali masukkan ikan keli goreng. 

Gaul hingga rata dan tutup api.


Siap dan bolehlah hidang

Ulasan